→ Om bastard

bastard är en oberoende plattform och forum för den experimentella scenkonsten, performancekonsten, koreografin och tvärvetenskapliga konstpraktiker. bastard är en gatukorsning som bl.a. experimentera med skrivna format. Som ett offentligt laboratorium, försöker bastard utveckla och ge utrymme åt ett språk för fältet som utmanar konstgenrer. Dessutom ger bastard ut performancetexter.

bastard ska stärka konstkritikens förutsättningar i Sverige, Norge  og Danmark genom att verka för en mångfald av röster om konst samt en mångfald av den konst som berörs, eftersom konstkritik är en viktig del av samhällsdebatten. bastard kommer också att arbeta för att skapa en kultur för att belöna konstkritik rättvist och över tid följa Norsk Kritikerlaugs rekommenderade prisrekommendationer.

Föreningen bastards styrelse är Anette Therese Pettersen, Hild Borchgrevink, Rie Hovmann Rasmussen och Mette Garfield.

bastard stöds av Danska Kunstfondens Scenkonstkommitté och Bildkonstkommitté, Köpenhamns kommuns Råd for Bildkonst, Nordisk Kulturfond och Nordisk Kulturkontakt.

→ Kontakt

Chefredaktör Mette Garfield

Redaktör Izabella Borzecka

→ Skribenter

bastards chefredaktör är Mette Garfield, tidigare redaktör för ISCENE samt frilansande kulturskribent och (scen)konstrecensent. bastards skribenter och kommunikatörer är både teoretiker, artister och erfarna såväl som nyetablerade kritiker. Den svenska redaktionen består av Izabella Borzecka som redaktör tillsammans med skribenterna Tova Gerge, Andria Nyberg Forshagen, Anna Nygren, Oda Brekke och Andreas Haglund.

Mette Garfield

METTE GARFIELD

Författare samt redaktör och skribent på bastard.blog. Medlem av danska skönlitterära författare.

430795514_237387672789622_359227537420721084_n-2

Izabella Borzecka

Izabella arbetar som verksamhetschef, curator och redaktör med bas i Stockholm. Hon har en MA i curatorial practices från Bergens universitet och har arbetat inom det fristående kulturlivet i Stockholm i över ett decennium. Hon är initiativtagare till Reading edge - ett permanent och mobilt bibliotek för självutgivna publikationer med fokus på dans, koreografi och performance. Det permanenta referensbiblioteket huserar på MDT (Moderna dansteatern) i Stockholm.

ANNA NYGREN (f. 1990)

Anna är författare, dramatiker, litteraturvetare och textilkonstnär. Anna har bland annat gett ut böckerna "Hunger" (Lesbisk Pocket, 2020), "Allt jag äger och har" (it-lit, 2022) och "Nathalie" (Dockhaveri, 2023) och skrivit dramatik för Regionteater Väst, Barnteaterakademin och Teater Bataljonen. Anna undervisar i litterär gestaltning på HDK-Valand och doktorerar i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.

oda

ODA BREKKE

Oda är en danskonstnär med bas i Stockholm. Hon arbetar internationellt som koreograf, performer och skribent. Hennes arbete karakteriseras av en materialistisk ingång till perception som främjar detaljer framför överblick. Hon är nyfiken på rum där en kan dröja kvar och intresserad av metoder som komplicerar lineära narrativ och instrumentaliserade förhållningsätt.

Tova Gerge

A Tova arbetar med text och scenkonst, omväxlande som performer, dramatiker och skönlitterär författare. Just nu är hon aktuell med bland annat pjäsen Så nätterna (Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen) och romanen Fearplay (Albert Bonniers förlag). Hon är en del av scenkonstkollektivet Nyxxx, det feministiska plattformsförlaget Dockhaveri och den konstnärsdrivna produktionsplattformen Skogen

L1048359 kopier-2

Andreas Haglund (hen/han)

Andreas arbetar som dansare och koreograf med en utbildning i samtida dans från Den Danske Scenekunstskole (2019). Hen arbetar mellan Sverige och Danmark och är även medlem i det Köpenhamns-baserade studio ko-operativet Dance Cooperative. I sin skrift och sin konstnärliga praktik är Andreas intresserad av hur kroppen och dess kvalitativa tillstånd skapar, omformulerar och bidrar till socio-politisk diskurs. I sitt egna arbete fokuserar hen primärt på de materiella och estetiska samhörigheterna mellan queera förkroppsligade erfarenheter och den kulturella förståelsen av natur.

joana

Joana Bernardes (HEN)

Joana Bernardes är en designer med bakgrund inom modedesign och multimediadesign. De avslutar sin masterexamen i bilddesign från konstfakulteten i Porto. De har ett brett intresse för olika uttrycksformer och hur vårt jag och våra kroppar förhåller sig till den fysiska och simulerade världen. Joana Bernardes är ansvarig för SEO och SoMe på bastard och är baserad i Porto, Portugal och Köpenhamn, Danmark.

AndrIa Nyberg Forshage

Andria är skribent, poet, curator och konstnärlig forskare. Transestetik, politisk och feministisk filosofi, begär, våld, och perception är återkommande frågor i hennes genre-queera och transdisciplinära verksamhet. Hon är en del av redaktionsgruppen för tidskriften Paletten och har läst CuratorLab vid Konstfack samt estetik vid Södertörns högskola. Under 2024 deltar hon i FSRR Young Curators Residency Programme i Turin och undervisar i Text som konstnärligt medium vid Kungl. Konsthögskolan och Index i Stockholm. Hennes texter finns i flertalet kulturtidskrifter och publikationer inklusive en kommande antologi om queera dödsstudier.

Josefin Gladh

Josefin Gladh är uppväxt i Stockholm och utbildad dansare på Den Danske Scenekunstskole i Köpenhamn (2011). Hon har en MA i Estetik med inriktning filosofi från Södertörns högskola (2023) och arbetar på Nationalmuseum i Stockholm. Hon har arbetat med PAM och uppbyggnaden av reading edge, en samling artists´ books och självutgivna publikationer inom koreografi och performance. Josefin är verksam som skribent och har publicerats i bl.a. Koreografisk Journal och Poros tidskrift. Med Kritiklabbet i Stockholm har hon arbetat med innovativ danskritik i projektet Koreografikritikverkstad (2016-2019). Utifrån denna modell har hon vidareutvecklat och hållit workshops i danskritik och skrivande i olika sammanhang, t.ex. för dansare på Dansehallerne i Köpenhamn och för studenter på Södertörns högskola.