I disse dage syder teatret Aaben Dans på Musicon i Roskilde af energi og aktivitet. Der er et mylder af dansere, koreografer, sceneteknikere og frivillige i huset. I morgen fredag d. 5. maj 2022 åbner nemlig den femte udgave af Aaben Dans’ festival SWOP, og der er hele 76 events, der skal forberedes. I træerne foran Aaben Dans hænger spejle og danser i vinden, mens de reflekterer sollyset. Vinduerne er blevet pudset, og der er blevet fejet og stillet krukker med blomster frem, så gæsterne bliver del af en spraglet og anderledes festivalstemning. Festivalens forestillinger og workshops er gratis, og kan opleves fredag til søndag på Musicon og rundt omkring i Roskilde bycentrum. Den har et tredobbelt sigte, idet den henvender sig til både voksne og børn samt danseprofessionelle. Programmet er det hidtil mest omfattende i festivalens ti-årige historie, og det byder på ny eksperimenterende dans og koreografi med såvel danske som internationale kunstnere fra England, Skotland, Frankrig, Belgien, Japan, Italien, Slovenien og Schweiz. Ud over indendørs forestillinger venter der publikum vandreforestillinger, gadeteater, interaktive kunstworkshops, lydvandringer, flash mobs, koncerter, filmvisninger og et seminar. bastards udsendte og PR- og frivilligkoordinator af SWOP festivalen, Ulrik Bisgaard, møder kunstnerisk leder, Thomas Eisenhardt af Aaben Dans i en pause mellem forberedelserne til en snak om festivalen.
Hvordan er SWOP- festivalen blevet til?
”Vi har gennem årene optrådt rigtigt mange gange med egne forestillinger og set mange andre kompagniers danseforestillinger i udlandet. Ideen til SWOP-Festival er opstået i disse kunstneriske møder på festivaler rundt om i verden, og den handler grundlæggende om at bringe international dans og koreografi til Danmark og præsentere det sammen med dansk dans og koreografi.”
Hvorfor hedder festivalen SWOP?
”At swoppe er at bytte og udveksle. Festivalens idé er at skabe spontane møder mellem kunstnere og publikum og at nedbryde barrieren mellem disse kategorier. Der er ikke noget backstage for kunstnerne, og flere af forestillingerne inddrager publikum, så de får en aktiv, sansemættet og fysisk rolle at spille undervejs. Festivalens belgiske performance, Park Katrol, er et godt eksempel. Den handler om, at de optrædende sammen med deltagerne skaber en ny by ved hjælp af skæve ideer og gamle, udtjente genbrugsmaterialer. At swoppe handler også om at udveksle og inspirere begge veje i mødet mellem professionelle, ikke-professionelle, mellem børn, unge og voksne.”
Aaben Dans prioriterer kunstnerisk udviklingsarbejde som en integreret del af produktionen af danseforestillinger. Således inviterer teatret jævnligt unge koreografer og dansere ind. Det er en stor inspiration for teatrets eget arbejde at facilitere og se de unge kunstneres udviklingsprocesser. Ifølge Thomas er der tæt sammenhæng mellem Aaben Dans’ kunstneriske udviklingsarbejde og SWOP-festivalen: ”Lydvandringen Yello, der kan opleves lørdag og søndag, er et sådant eksempel på gensidig kunstnerisk udvikling i et samarbejde med os og danseren Mette Overgaard. Den handler om nye syn på ordet hjem. Et andet tema, som vi har lavet kunstnerisk udvikling udfra er fejl.
Hvad ligger der bag det? Hvorfor er fejl interessante?
”Fordi vi lever i en perfektionskultur. Alting skal helst være en succes. Succeserne lærer man bare sjældent særlig meget af. Det er jo fejlene, det uventede og uforudsete, der er det interessante. SWOP-festivalen handler rigtig meget om at skabe uventede, overraskende situationer. Rigtig meget af det, der kan opleves her har et element af eksperimenter og leg. Legen er enormt vigtig, for det er igennem den, at vi lærer om og møder verden på en åben måde. Kunst og leg i skøn forening er et gennemgående tema. Og man kan sige at SWOP-festivalen, fordi den henvender sig på flere niveauer, byder på kunstnerisk føde for alle aldre, fra vugge til grav.”