→ Om bastard

bastard er en uafhængig platform og et forum for den eksperimenterende scenekunst, performancekunst, koreografi og tværdisciplinære kunstpraksisser. bastard er et gadekryds, der bl.a. eksperimenterer med skriftlige formater. bastard forsøger som offentligt laboratorium at udvikle samt at give spalteplads til et sprog for det felt, der udfordrer kunstgenrerne. Desuden publicerer bastard performancetekster.

bastard vil styrke kunstkritikkens vilkår i Danmark ved at arbejde for en diversitet af stemmer om kunsten såvel som en diversitet af den kunst, der dækkes, da kunstkritikken er en vigtig del af samfundsdebatten. bastard vil endvidere arbejde på at skabe kultur for at honorere kunstkritikken rimeligt og med tiden følge Norsk Kritikerlaugs anbefalede satser.

Ambitionen er, at bastard på sigt vil blive et nordisk projekt.

Foreningen bastards bestyrelse er Anette Therese Pettersen, Hild Borchgrevink, Rie Hovmann Rasmussen og Mette Garfield.

→ Skribenter

bastards redaktør er Mette Garfield tidligere redaktør af ISCENE  samt freelance kulturskribent og (scene)kunstanmelder. bastards skribenter er både teoretikere, udøvende kunstnere og erfarne såvel som nystartede kritikere. Foreløbige tæt tilknyttede skribenter er Lotte Løvholm (DK), Anette Therese Pettersen (NO), Mille Højerslev Nielsen (DK), Stina Strange Thue (DK), Helene Johanne Christensen (DK), Sandra Cecilie Quist (DK), Monna Dithmer (DK) og Mette Garfield (DK).

Mette Garfield

METTE GARFIELD

Forfatter samt redaktør og skribent på bastard.blog. Medlem af Danske Skønlitterære Forfattere.

LOTTE LØVHOLM (f. 1986)

Kurator, redaktør og skribent. Hun er uddannet kurator fra Konstfack i Stockholm (2019), og hun har en bachelor i Teatervidenskab (2011) og en kandidat i Moderne Kultur og kulturformidling (2014) fra Københavns Universitet. Hun vægter samarbejde i sin praksis som selvstændig, hvor hun redigerer kunstbøger, kuraterer udstillinger, performanceprogrammer og seminarer i spændingsfeltet mellem æstetik og etik.

ANETTE THERESE PETTERSEN (f. 1979)

Ph. D-stipendiat ved Universitetet i Agder og freelanceskribent og redaktør med mastergrad i teatervitenskap fra universitetet i Oslo. Initiativtager til kritikprojekter som Dansekritikerrørsla, Critics in Conversation, Writingshop og Performing Criticism Globally.

MILLE HØJERSLEV NIELSEN (f. 1987)

Cand.mag. i Visuel Kultur, Københavns Universitet og tidligere elev på Politikens Kunskritikerskole (2018). Højerslev har skrevet om kulturstof – primært billedkunst – siden 2010. Hun har dækket en lang række emner indenfor dansk og international samtidskunst, men holder sig særligt orienteret omkring social og politisk kunst, den selvorganiserede scene samt tværæstetiske projekter. Hun tror på, at man gennem kunsten kan skærpe den enkeltes kritiske bevidsthed og demokratiske selvtillid og lave positive indgreb i samfundet. Højerslev er også del af redaktionen på KUNSTEN.NU og har skrevet udstillingstekster og bidraget til udstillingskataloger i Danmark og i udlandet.

HELENE JOHANNE CHRISTENSEN (f. 1989)

Forfatter, litteratur- og skriveunderviser og selvstændig kunstformidler. Hun debuterede i 2018 med digtsamlingen BLÅ på Forlaget Gladiator. Ud over lyrik skriver hun prosa, essays og artikler og arbejder tværkunstnerisk med tekst, fotografi og video. Som kunstformidler skriver hun bl.a. udstillingstekster og pressemeddelelser for kunstnere. Hun er cand.mag. i litteraturvidenskab og museologi fra SDU og KU.

SANDRA CECILIE QUIST (f. 1993)

Sandra er uddannet som skrivende ved Biskops Arnös forfatterskole og Konstfack. Hun er publiceret i bl.a. Kritiker, OVBIDAT og Litteraturmagasinet Standart og har tidligere arbejdet hos udstillingsplatformen Forlaget gestus. Hun har en BA i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet og en MA i Litteratur, Kultur & Medier fra Lunds Universitet med speciale i performativ kritik.

STINA STRANGE THUE (f. 1987)

Freelance danser, kreativ producent og danseformidler. Hun har en Post Graduate Dance Partnership Education fra Den Danske Scenekunstskole (2014), er uddannet danser fra Balettakademien i Göteborg (2011) og har gået på Gladiators 3 mdrs. forfatterskole (2020). Med kroppen som udgangspunkt for at være i verden, formidler hun forløb på bl.a. KADK, Roskilde Festival Højskole og Den Skandinaviske Designhøjskole. Hun er kunstnerisk producent og danser i det Reumertnominerede dansekompagni DeLeónCompany.

MONNA DITHMER

Anmelder af teater og dans på Politiken siden 1994, teaterredaktør 1995-2016. Teateranmelder på Dagbladet Information, 1989-93. Ekstern lektor, Performance Design, Roskilde Universitet, siden 2017.

FILIP VEST (f. 1995)

Billedkunstner, uddannet fra kunstakademiet i Malmö i 2021 og litteraturformidler i Thiemers Magasin. Igennem performances, installationer, film og tekster undersøger han queer-kærlighed, ensomhed og begær i det 21. århundrede. Hans værker omhandler, hvordan objekter bliver til mennesker, og mennesker bliver til objekter – og hvordan de rum, vi bebor påvirker os. Karaktererne er altid en slags hybrider, et sted mellem abstrakte og konkrete, snakkende og stumme, levende og døde. Gennem mobiltelefoner, vægge og vinduer kommunikerer og miskommunikerer de på tværs af arter og tider i ét stort netværk af små og store ting, der påvirker hinanden.

Karin Hald

Karin Hald er uddannet billedkunstner fra Konsthögskolan i Malmö samt forfatter fra Litterär Gestaltning. Hun er kurator og redaktør hos Forlaget Gestus. Hald befinder sig i skæringspunkterne mellem udgivelsesteknologier, kroppe(n), politik, performance og poesi. Hun har en aktivistisk tilgang til kunst og litteratur, og leder kontinuerligt efter subversive metoder til at undergrave eksisterende hierarkier.