Act of Gravity

'Act of Gravity' af Recoil Performance Group. Foto: Søren Meisner

Recoil Performance Groups bredt appellerende storskala forestilling undersøger og udfordrer overraskende og veloplagt tyngdekraften i koreografi med variationer af frit fald ned i en enorm trampolin i Den Grå Hal.

De lader sig falde baglæns én efter én ned i den enorme trampolin. De fire dansere og akrobater står først oprejst på kanten af trampolinen, og så lader de sig helt ubesværet falde ned i trampolinen, for så nærmest magisk at flyve op igen på trampolinkanten.

Man kunne have troet, danserne i Recoil Performance Groups trampolinkoreografi om tyngdekraften ville hoppe op højt og ned midt på trampolinen. Men karakteristisk for Recoil Performance Group får vi måske netop ikke det forventede, også selvom forestillingen i feltet mellem koreografi og videnskab, Act of Gravity,er bredt anlagt i et samarbejde med Cocktails and Science og programsat på Cph Stage i Den Grå Hal med plads til rigtig mange publikummer.

Inden forestillingen får vi publikummer derfor også mulighed for at besøge Science and Cocktails baren og får serveret rygende, passionssøde drinks, som vi kan nyde, mens vi lytter til et lidt gammeldags power point oplæg af den charmerende og velformidlende forsker Marianne Vestergaard fra Niels Bohr Instituttet.

Den viden vi får om tyngdekraftens, der drager os mod jorden og planeter i kredsløb om hinanden, bliver herefter i høj grad sanseliggjort i space time af de teknisk dygtige og kreative dansere og akrobater. De optræder ikke kun i fald fra alle sider af trampolinen og fra næsten alle vinkler af deres kroppe. De kravler også rundt på klatrevæggen bag trampolinen, som de ind i mellem også bliver katapulteret op på, så det virker som om væggen er gulvet, de går på. Det er altså som om danserne trodser tyngekraften, når ’går’ på væggene, som bliver den faste flade gulvet ellers normalt er for dansere.

Tina Tarpgaards varierede og kunstnerisk interessante koreografi indebærer herudover også præcist partnerarbejde, hvor danserne katapulteres højt op i luften ved hjælp af en partners præcise timing af spring ned i trampolinnettet. Danserne kan på den måde returnere til partnerens ben eller ligefrem hoved, eller skubbe hinanden ned i trampolinen.

Dansernes personlige stemmer

Et andet lag i udforskningen af tyngdekraften i Act of Gravity er dansernes egne båndede fortællinger om erfaringer med tyngdekraften, der giver nærværende indblik i dansernes indre samt forskellige personlige stemmer til forestillingen. Gymnasten, Urana Marchesini, skildrer levende, hvordan det er at falde fra en bom, mens klatreren Vincent Jonsson beretter om at klatre i 250 meters højde og pludselig ikke kunne finde det næste greb. Akrobaten, Astrid Pauline Schmidt fortæller angstprovokerende om det naturstridige ved at skulle slippe taget, når man skal flyve i trapez.

Recoil Performance Groups dansere og akrobater udfordrer tyngekraften i Tina Tarpgaards koreografi. Men de udvider også nuet og kunstens rum præcist og kontrolleret og samtidig så legende let i interaktionen med scenografien og hinanden. Lidt ligesom forskeren indledte forestillingen med at fortælle, at universet hele tiden udvider sig. På et tidspunkt hopper de så også, alle fire dansere samtidig midt på trampolinen. Det er måske, det vi, publikum, har ventet på skulle ske. Nettet på trampolinen rammer nu næsten gulvet, så et nyt rum kan føje sig til forestillingens univers.

Act of Gravity

Spillede i Den grå hal 9. – 18. juni 2022, som en del af Cph Stage.

Koreograf: Tina Tarpgaard

Medvirkende: Fabian Birger Wixe, Astrid Pauline Schmidt Andersen, Urana Marchesini og Vincent Jonsson

Scenograf: Signe Krogh

Komponist: Mathias Friis-Hansen

Lyddesigner: Mikkel Larsen

Lysdesigner: Andreas Buhl

Konsulent: Jácome Armas

Kostumier: Åsa Gjerstad

Producent: Carlos Calvo

Produktionsleder: Jacob Weitze Mylund