Den bulgarske queer-kunstner Ivo Dimchev sang, skabte levende skulpturer, koreografi og fælleskab i O Overgadens hvide udstillingsrum under Copenhagen 21 – WorldPride og EuroGames.
I løbet af de sidste dage af Copenhagen 21 – WorldPride og EuroGames har jeg i mit SoMe-feed set en masse fotos og video af mine venner, bekendte og kollegaers glade, smilende ansigter og dansende kroppe sammen med den syngende bulgarske queer-kunstner Imvo Dimchev.
Imvo Dimchev vender nemlig vrangen rundt på det måske lavkulturelle selfie-fænomen i performance- og koncertværket Selfie Concert. Selfie-fænomenet, det iscenesatte selvportræt måske ligefrem med en selfiestick, bliver i Dimchevs værk til en fælles oplevelse, der handler om et ’vi’ fremfor et narcissistisk ’jeg’.
Da jeg er gæst til Selfie Concert annoncerer Dimchev også som det første, at han kun vil synge, hvis der er mindst tre personer omkring ham med deres telefonkameraer rettet imod ham og dem selv. Han sidder først ved sit keyboard og synger stille, men så rejser han sig op og danser rundt i bølgende bevægelser. Og vi hans publikum danser rundt med ham, nogle gange tæt på ham andre gange med større distance, men hele tiden med kameraet rettet mod ham og os. Undertiden lægger nogle af gæsterne sig ned på gulvet og filmer sig sammen med Dimchev, eller de stiller sig op på tæerne og filmer fra et fugleperspektiv.
Man kan derfor opleve værket som en levende, bevægelig skulptur eller et kollektivt koreografisk værk. Den levende skulptur bølger rundt og indtager O Overgadens hvide udstillingsrum på første salen. Selfie Concert er et åbent udtryk for at indtage sin plads i verden. Og måske også et parallelt legende udtryk for den flydende subjektivitet og det nonbinære kønsbegreb, som Dimchev både selv fysisk og værket performer og sætter fri.
Dimchev synger også vidunderligt. Hans stemme kunne minde om den britiske sanger Antonys sfæriske og melankolske klange. Antony har nu skiftet navn til Anohni.
Dimchevs repertoire spænder over bulgarske folkesange og slagere til popsange og up-tempo dansante numre. Da det kun er sangrepertoiret, der giver en afveksling i værkets enkle selfie-koncept, passer det mig fint, at det kun varer 30 minutter. Selfie Concert skulle have åbnet Det Frie Felts Festval i januar, men blev på grund af COVID-19 udskudt og kunne i sidste uge glædeligvis opleves på O Overgaden og efterfølgende brede sig ud som en queerende-bevægelse på de sociale medier.