Kunstnerduoen Beyond Darkness har arbejdet tæt sammen med billedkunstduoen Baum & Leahy om et immersivt, koreografisk værk på Dansetippen. TENDER omfavner, forbinder og vækker ikke bare synet, men også høre-, smags- og følesanserne. Værket fortsætter Beyond Darkness’ praksis med interesse for naturen og mørket for kritisk, socialt og taktilt at skabe forbindelser mellem arterne.
Vi sidder på stole i små grupper i udkanterne af rummet eller på små øer inde midt i scenografien og scenerummet. Gennem hele lokalet hænger og står lyddesigner Elisa Bozeks små, organiske installationer. Naturskaller med valnødder og lotusblomstkerner udsender i sensorisk samklang med vibrerende elektroder klikkende beats, så fine, at de minder om lyden af mild troperegn. Og ind i mellem det hele vikler planter fra smukke glaskarafler sig.
Og danserne Cecilie Schyth Kjær, Camilla Schnack og Anna Stamp udsender lige så meditative, milde og omsorgsfulde vibes. For det er omsorg, at give og få og alle mellemrummene herimellem, som værket TENDER undersøger og skaber plads til. De tre dansere indleder også med lange knus, snart alle tre og snart to og to. De udgør en enhed, hvilket forstærkes af deres ens dragter med mønstre som næsten gror sammen som vild natur, men er samtidig tydeligt tre individer, som på skift kan drage nærværende omsorg, bære og løfte hinanden.
Danserne bevæger sig rundt i hele rummet ind i mellem instrumenter, installationer og publikum siddende på øerne. De rækker stille og opmærksomme ud, tager sig af og imod hinanden. Fødder, lår, albuer, skuldre berøres let eller omslynges tæt. Krammebevægelser, at vugge og holde, men også lytte og være åbne modtagelige for hinanden er centrale i koreografien. Alle bliver inddraget, skabt forbindelser til og næret omsorg for.
Særligt en dans kind mod kind med lukkede øjne fanger mig i sin enkle ømhed. Sproget er ikke seksuelt og erotisk, som det billedsprog opmærksomhedsøkonomien installerer i vores kroppe og sanseapparater, men derimod et omsorgsfuldt, nærværende sprog fuldt af forbindelser; måske kommunikation nærmest på et celleniveau. Derfor er iscenesættelsen selvfølgelig også et modsvar til wellness’ kulturens fokus på individets restitution.
Og en sekvens, hvor danserne deler puderne i forskellige farver ud til publikum, følger, så forbindelsen til publikum bliver endnu tættere. Puderne er også fyldt med lotusblomstkerner og udsender behagelige dufte. Publikum får lov at sidde med dem på skuldrene, i skødet. Og flere deles også om puder.
TENDER foreslår altså rum og fællesskaber, der mangler. For omsorgen for vores omgivelser er, som vi alle ved, afløst af klimakrise, mens omsorgsplejen for (marginaliserede) mennesker bliver skåret ned og krigsførelse hærger.
En sekvens, som jeg associerer med uro og angst og smerte, iscenesættes også. Danserne vrider og vender sig på gulvet med forkrampede ansigter.
Afslutningsvist får publikum mulighed for at indtage hele rummet, pille ved musikinstrumenter, rasle med lotusblomstkerner, slænge sig på gulvet eller mærke på puderne med indbygget helende spinde-frekvens.
Beyond Darkness (Nanna Hanfgarn-Jensen og Nadja Mattioli) og Baum & Leahys TENDER skaber vigtige rum for fællesskab, organisk forbundethed, mildhed og ømhed helt uden ord. Sproget er derimod kropslige sansninger komponeret og sammenknyttet ned til de mindste detaljer. Muligvis hjulpet godt på vej af konsulenterne, Solveig Gade og Cath Borch Jensen. På den måde mimer værket økosystemer og fortsætter Beyond Darkness researchbaserede praksis interesseret i mørket, det ukendte i mellemrummene mellem fantasi og realitet og skaber håbefulde fællesskaber og plads for gentænkning. TENDER peger på, at omsorg mellem mennesker, andre organismer og forskellige materialer er en praksis. Et lille håbefuldt forsøg på at gøre bod på kapitalismens patriarkat og kolonialisme.
TENDER kan opleves som installation i hele februar måned på Pilipczuk Gallery på Vesterbro, København.