Det belgiske kompagni Ontroerend Goed gør igen publikum til stjernen, denne gang i et 1:1 performanceværk produceret direkte til det digitale format. Det urovækkende optagelsesinterview indledte RE: LOCATIONS, den første digitale teaterfestival i Danmark.
Før mit indlemmelsesinterview til TM-kulten begyndte, mødte jeg mine meddeltagere i et digitalt velkomstrum. Vi var fra Tyskland, Belgien og Danmark.
Herefter blev vi alle vist en film med klarøjede personer i forskellige aldre, køn og hudfarver, der alle fortalte om, hvordan TM kulten havde forandret deres liv for altid, forandret deres liv til det bedre, så reklame-kommunikations- og valgkampagne-inspirationen ikke var til at tage fejl af.
Nu begyndte så mit interview. En mørkhåret kvinde fra Portugal tonede frem på min skærm. Hun virkede professionel, dvs. distanceret venlig. Rummet hun sad i var renset for særlige kendetegn. Scenografien er minimal i den belgiske gruppe Ontroerend Goeds 1:1 performance.
Så det meste af performancen finder egentlige sted i publikums bevidsthed, ligesom det også var tilfældet med den danske performancekunstner Sara Hammings 1:1 performanceserie Whole Body Treament, der stillede kritiske spørgsmål til behandlerkulturen.
Publikums egne fantasier
I værket TM, der er produceret direkte til det digitale format, forestiller man sig selv, hvad det er for et samfund og for en tid, der har skabt TM-kulten. Og den ligner og kritiserer selvfølgelig den tid og det samfund, vi kender i dag.
Situationen i TM minder mig også om min tid som telefoninterviewer hos analyseinstituttet Gallup. Men spørgsmålene i TM, der først virker enkle, bliver mere og mere uhyggelige. ”Kan du lide ja-nej spørgsmål”, lyder det fx indledningsvist, men så springer det pludselig til: ”Har du slået nogen ihjel?”, og ”har du våben?”.
De åbne, universelle spørgsmål, der alligevel virker personlige, er kernen i instruktøren Alexander Devriendts digitale produktion. Og som i en Gallup survey skal jeg også svare på spørgsmål ud fra en skala. Men i TM handler det ikke om at vurdere forskellige produkter, men derimod om godt eller ondt.”På en skala fra 1-20, hvor god føler du dig så?” eller ”på en skala fra 1-20, hvor god er et spædbarn så?”.
Jeg kan afsløre, at jeg, ligesom majoriteten nok vil gøre det, bestod og blev bekræftiget med et humanitært godkendelsestempel.